teisipäev, 8. november 2016


Millega seostub sinu jaoks 20. sajand

ALIASE-MÄNGU KASUTAMISEST KIRJANDUSKURSUSE SISSEJUHATAMISEL

Alustan juba traditsioonilise jutuga :). Elutempo on nii kiire, et paljud huvitavad sündmused on blogisse ikka kirja panemata, kuigi toimusid juba mõnda aega tagasi :). Täna kirjutan ühes postituses 20. sajandi kirjanduse kursuse sissejuhatusest ja teises uute sõnade õppimisest. Mõlemal puhul kasutasime Aliase-mängu ideed, kuid mõnevõrra tavapärasest erinevalt.

20. sajand
                                              © Fotolia


Et 12. klassi õpilased on sündinud 20. sajandi päris viimastel aastatel, ei ole neil loomulikult möödunud sajandist mingeid isiklikke mälestusi. Seetõttu pidasin enne 20. sajandi kirjanduse kursuse juurde asumist asjakohaseks häälestuda sellele sajandile üldisemalt: mõelda, mis sündmused siis toimusid, kuidas inimesed elasid jmt.

Selleks kasutasin kõigepealt Aliase-mängu, milles tuli üksteisele seletada 20. sajandi olulisemaid leiutisi. Iga õpilane sai ühe kümnendi kümmekonna leiutise loetelu. Seejärel käidi klassis ringi, leiti paariline ja seletati ning arvati leiutisi. Pärast vahetati loetelud ja leiti uus paariline ning tegevus kordus. Ülesanne õnnestus kenasti: enne üsna väsinute ja ükskõiksetena tundunud õpilased muutusid liikudes ja üksteisega suheldes silmnähtavat elavamaks ja rõõmsamaks. Seletamine ja mõistatamine äratas üles ka mõtlemisvõime ja sulatas lahti keelepaelad.

Alias 20. sajandi leiutistega


Edasi tegime väikese suulise ajurünnaku, mille ajal õpilased nimetasid 20. sajandiga seonduvaid sõnu, mis ei pidanud enam olema leiutistega seotud. Ja lõpuks kirjutasid kõik lühikese teksti teemal “Mis mul seostub 20. sajandiga?”.


Järgmises tunnis tegime tänavaküsitluse, et uurida, mida teised inimesed 20. sajandist teavad ja arvavad. Tulemustest kirjutan peagi.

Ma arvan, et kõige olulisem sündmus 20. sajandil on inimese jõudmine kuule. See oli meie progressi kõrgem aeg. Esimene kord, kui inimene astus teise planeedi peale. Enam ei ole inimene lihtsalt üks liik, kes on ellu jäänud.
Kahjuks kõik see progress tuli sõjast ja muust rumalusest. Tuleb loota, et 21. sajand ei ole nii verine kui eelmine, aga praegu tundub vastupidi.

Inimene jõudis kuule
                                                  © Fotolia


Tuntud kunstnikud.Tuntud muusika.
Sõda.
Palju leiutisi (näiteks multifilmid, värvitelevisioon jne).
Rohkem sügavaid tundeid (mulle tundub, et sel sajandil inimesed suhtusid tõsisemalt armastusse).
Väga suur areng (inimesed mõtlesid välja väga palju asju).
Nälg (minu vanavanaema rääkis, kui raske oli elu, kui oli raha, aga ei olnud piisavalt toitu).
Huvitavad riided (hiljuti vaatasin vanasid fotosid ja märkasin, kui huvitavad mu vanemad välja nägid, olid moodsad miniseelikud ja väga suured ja uhked juuksed).
Elatustase sel sajandil ei olnud väga kõrge.
Tehti palju avastusi kosmoses, mis varem tundusid ohtlikud.
Sel sajandil tehti palju tööd arvutite alal.

Palju head muusikat
                               © Fotolia


Nõukogude Liit – Meie vanemad elasid Nõukogude Liidus.
Sõda – Esimene Maailmasõda ja Teine Maailmasõda. Väga palju inimesi sai surma.
Arvuti – Praegu inimesed kasutavad iga päev arvutit.
Telefonid – Praegu telefonid on paremad kui 20. sajandil, aga nad mõeldi välja 20. sajandil.
Helifilm – Inimesed saavad vaadata filmi alates sellest ajast.
Muusika – Palju head muusikat tuli 20. sajandist. Praegu inimesed kuulavad seda muusikat.
Raamatud – Väga palju raamatuid kirjutati sellel sajandil.
Kõlarid – Inimesed saavad kuulata paremini muusikat.
Maalid – Palju maale maaliti siis.
Mänguasjad – Palju mänguasju nagu Lego loodi sellel sajandil.
Kommid – Tehti häid komme nagu Haribo või teised.

Ilusad multifilmid
                                                © Fotolia


Kuigi 20. sajand lõppes ainult 16 aastat tagasi, paljud asjad on muutunud. Uued tehnoloogiad on tulnud meie ellu ja paljusid asju me ei kasuta enam absoluutselt. Minul isiklikult seostub 20. sajand sõdade ja tuntud inimestega, eriti kirjanikega.
Ka tavalised inimesed olid minu arust teistsugused. Neil oli kombeks üksteist aidata ja toetada, rääkida alati tõtt ja töötada rohkem oma kätega. Praegu enamik inimesi istub arvuti taga, kuid paarkümmend aastat tagasi inimesed tegelesid põllutöödega. Mulle alati meeldis kuulata vanaema jutte, kus ta rääkis, kuidas tema noorus välja nägi. Ta ärkas varem, oli palju tervem, kui inimesed tänapäeval. Inimesed sõbrunesid tervete külade kaupa, korraldasid pidusid ja kontserte. Kindlasti tuleb meeles pidada, et hirmus suur arv inimesi hukkus selle sajandi jooksul. Praegu on vaja õppida oma minevikust ja targemini hakkama saada tulevikus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar