teisipäev, 8. november 2016



Kuidas ma kujutan sõna “riskima”? 


UUTE SÕNADE ÕPPIMISEST ÕPILASTE TEHTUD ALIASE KAARTIDE ABIL

Kui olime vene emakeelega 11. klassiga lugenud Martin Ehala artiklit “Väike-Eesti ja Suur-Eesti” (http://arvamus.postimees.ee/v2/2727866/martin-ehala-vaeike-eesti-ja-suur-eesti), tundsin et siin on palju väga kasulikke, aga õpilastele mitte eriti selgeid sõnu. Kui sageli kasutan uute sõnade omandamiseks ülesandeid, kus õppijad peavad ise enda jaoks vajalikke sõnu välja kirjutama, siis seekord tegin seda siiski ise.

Kõigepealt kirjutasingi testist välja paarkümmend minu meelest äraõppimist väärivat sõna. Sõnad paigutasin lehele ruudustikku. Kõik õpilased said selle lehe ja pidid kõigepealt sõnad ära tõlkima. Tõlgete paikapidavuses veendusime ühise vastete võrdlemisega.

Seejärel panin oma lauale samad sõnad väikestel lipikutel. Igal lipikul oli üks sõna ja veidi tühja ruumi. Lipikud olid laual õiget pidi ja neid oli nii palju, et iga õppija saaks viis tükki. Seega esines iga sõna mitmel lipikul. Palusin õppijail laua juurde tulla ja viis lipikut võtta nii, et kõik saadud sõnad oleksid erinevad. Seejärel pidi iga õppija saadud sõna juurde joonistama seda illustreeriva pildikese. Seega valmistasime ise piltaliase kaardid.

Et tegemist oli suhteliselt abstraktsete sõnadega, ei olnud neid mõistetavalt nii lihtne kujutada kui konkreetseid esemeid vmt. Mõni õppija küsiski algul: Kuidas ma peaksin seda sõna kujutama? Vastasin, et mõtle, proovi leida mingi sümbol, skeem, detail vmt. Käisin ise klassis ringi ja ainult imestasin, kui hästi mu õppijad selle ülesandega tegelikult toime tulid.

Õppijate tehtud Alias


Edasi järgnes mäng, mille käigus vahetati jällegi iga seletamise järel omavahel sõnad ja seejärel leiti uus paariline. Tegevus kujunes traditsiooniliselt kenasti: Alias on tõestatult hea keeleõppemäng. Siin aga andsid omajoonistatud pildid asjale vürtsi juurde. Aeg-ajalt kostis ikka kommentaare: kas sa nägid, kuidas ma selle joonistasin vmt.

Elevust tekitav õppimine :)
                                                                    © Fotolia

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar