teisipäev, 5. juuli 2016


Sa oled aja jalutaja ...

 KOOLILÕPUST NII JA NAA



Koolilõpetajad suunduvad avaveele ...



Kool on jälle läbi ... See aasta on mul sellega seoses mõnevõrra teistsugused tunded kui eelmisel aastal. Mu eelmise aasta 11. klassi õpperühmast teadaolevalt keegi meie koolis 12. klassi ei jõudnud (:, millest olen aasta tagasi juba blogis ka kirjutanud. Oma uues koolis ei olnud ma 12. klassiga päris nii lähedaseks saanud, kui eelmise aasta lõpetajatega teises koolis. Kuigi nad olid väga toredad ja hea peaga noored inimesed, siis 1) õpetasin neile kirjandust eesti keeles – ja tundus, et seda õppeainet olid nad varem harjunud pidama mitte eriti oluliseks ja 2) tundusid nad olevat koolist üldse tüdinenud ja püüdsid end viimases klassis tundidest võimalikult lihtsalt läbi libistada. Olin juunis ka jälle Jyväskyläs oma doktoritööd kirjutamas ja seega ei jõudnudki nende lõpetamisele, millest mul on kahju, aga mis parata.

Mitme selle klassi õpilasega oli mul tekkinud ka olukord, kus neil oleks peaaegu jäänud gümnaasium lõpetamata, sest ma ei sauna võlgade tõttu neile kirjanduse hindeid välja panna. Et ma polnud pannud võlgade eest ühtesid, vaid ootasin rahulikult nende sitarist (ja õpilased olid sellest väga hästi teadlikud), siis arvasid nad ilmselt, et õnnestub lõpuks ikka ka mitte millegi eest hinne kätte saada. Kui aga asi läks juba tuliseks ja klassijuhataja ning direktor hakkasid neid tagant utsitama, siis hakkasid mu meilile ka tööd laekuma. Osa esitatud töödest olid igati toredad ja ma sain nende eest südamerahuga head hinded välja panna. 

Paar õpilast aga saatsid mulle väga rumalalt internetist kopeeritud plagiaadid, mille peale ma tõsiselt pahandasin. Esiteks – on minu meelest plagiaat üldse üks halvemaid asju, mida õpilane saab teha, ja on väga kummaline, kui ta pole sellest gümnaasiumi lõpuks aru saanud. Teiseks – nii rumal ei saa ikka olla, et arvata, nagu ei saaks ma kohe esimesest pilgust aru, et need õpilased pole seda teksti ise kirjutanud ja nagu ma ei suudaks ühe minutiga internetist plagiaadi allikat üles leida. Saatsin neile ka vastavasisulise vastuse ja selle peale võtsid nad end veidi kokku ja tegid siiski oma tööd valmis – kuigi ei saa öelda, et need just päris gümnasisti tase oleks olnud, aga vähemalt ise tehtud :).

Eks võtan sellest kogemusest ka ise edaspidiseks õppust – ilmselt pean reeglid alguses veidi täpsemalt paika panema ja ka plagiaadi teemat eraldi käsitlema, kuna tundub, et seda pole varem oluliseks peetud. Arvan ka, et jätkan ikka oma joont ja püüan õpilastes arendada iseseisvust ja ise oma elu organiseerimise oskust. Samuti suhtumist, et kui sa juba midagi teed, siis tee seda huviga - nii on sul endal toredam elada!

Lõpetan nüüd selle pahurdamise :). Ja lisan siia mõned toredate tööde näited. Kõigepealt ühe noormehe väga hea kokkuvõte loetud raamatust. Kokkuvõte oli vaja esitada tähestiku kujul, kus iga tähe juurde tuli kirjutada selle tähega algav oluline sõna loetud raamatust. Lisada tuli ka selle sõna tähendust avav lause. Seda teksti ei ole toimetatud, vaid see on esitatud täiesti autentsel kujul. Mis puutub keelde, siis 1) on see huvitav kui õppijakeele näide, mille põhjal saab analüüsida, milliseid keelekonstruktsioone õppija sellel arenguetapil kasutab. See haakub mu dotoritööga ja kirjutan sellest varsti pikemalt; 2) arvan, et selle kohta, kui hea peaga see õpilane tegelikult on, võiks ta keelekasutus olla ka veidi kõrgemal tasemel. Olen kindel, et kui ma oleksin teda kauem saanud õpetada ja kui ma oleksin talle õpetanud ka keelt, mitte ainult kirjandust, siis oleks ka ta keeletase üsna kiirelt tõusnud :)


Lasnamäe valge laev





A , E , H , I , J , K , L , M , N , O , P , R , S , T , U , V , Õ , Ö, Ü. 

Ajalugu – Tähtis osa raamatust oli rikas Läsnamäe ajaloost.
Estlased – Raamatu alguses autor räägib, et suur osa tema tuttava eestlasi arvavad, et Lasnamäe on mingisugune paha Tallinna osa kus toimub suurim osa kriminali Tallinnas, ja et seal on ohtlik elada.
Haridus – Autor räägib, et ta õppis Tartu Ülikoolis ja sai seal kõrgharidust ja ta ka räägib natukene kuidas temale oli seal õppida.
Inimene – raamatus oli kirjeldanud kuidas ja kui moodi elasid inimesed Läsnamäel Nõukogude ajal ja kuidas nad välja näesid, mida nad mõtlesid ja mis oli nende probleemid.
Jalgpall – autor räägib, et kui nad oli väiksem talle meeldis poistega õues jalgpalli mängida.
KVN – autor räägib , et kui ta oli väike talle väga meeldis KVN ja ,et see oli koige populaarsem telesaate sellel ajal ja ta oli roomus et „Lobusate ja Leidlike Klubi“ tuli Tallinnasse.
Laupäev – iga laupäev autor käis oma vanematega õigeusulise kirikusse.
Mälestus - autor räägib, et uks tema kurbsaim malestus on kui tema vanaema suri ja tema matuseid.
Naabrid - autor räägib, et kui ta elas seal, nabrid oled toredad inimesed ja nad iga aeg uks teise abistasid.
Olümpia – olumpia hotelli kohvik on selline koht, kus autoril sunnis idee selle raamatu kirjutada.
Puskin – noor mees kes elas Läsnamäel. Ta oli tuntud seal oma rumala luuletuse parast.
Rosenbaum – luuletaja ,keda autor tihti tsiteerib oma raamatus.
Suitsetamine – noorte poiste Läsnamäes lemmik hobbi sellel ajal.Ta raagib, et suurem osa tema tuttava poiste suitsetas.
Tsernobol - autor räägib,et 1986.aastal toimus Ukraainas suur katastroof , mis muutus kogu maailma.
Ukraaina – riik , kuhu autor käis oma vanaema kulastama.
Viktoria – seda toreda raamatu autori nimi.
Õpetaja - autor räägib,et tal koolis oli uks range opetaja kes autorile ei meeldinud.
Öösel - autor räägib, et tema lemmik aeg langistamiseks oli kui ta öösel Zemfirat kuulas.
Üürimus – see on mida Viktoria oma esimese armastusega tegi Lasnamäel kui nad otsisid uut korterit.


Raamatu kokkuvõte. Teise keele õppija töö, esitatud autentsel kujul


Teiseks lisan sama õpilase reklaami sellele raamatule. Algne ülesanne oli küll teha raamatut tutvustav lühivideo, lõpuks lubasin selle aga asendada ka kirjaliku reklaamiga. Ja mulle tõesti meeldivad nii selle õpilase raamatutuvustus kui ka reklaam – on tunda, et ta tõesti on raamatut lugenud ning see on tas mõtteid ja emotsioone tekitanud! Ja ta kirjutas väga kenasti Seda raamatut lugedes oled nagu ajas jalutaja ... 



Kas teile kunagi oli huvitav miks Lasnamäe on vene elurajoon?

Kas teil kunagi oli huvitav kuidas oli venelaste elu Nõukogude ajal ja pärast seda katkimist?

Kas teile meeldib lugeda huvitavad lood inimeste eludest?

Kui jah, siis see on see raamat, mis teile küll meeldib!

Seda raamatu autor on Viktoria Ladõnskaja keda lapsepõlv ja noorus toimis Lasnamäel 1980.-90.aastatel. Täna ta töötab meie riigikogus!

Aga see raamat pole lihtsalt tema biograafia, see raamat on midagi rohkem. See raamat on inimeste elu elatis. See raamat on selline asi kust te saate saada nii palju vastusi kui teil on küsimusi!  

Miks venelased üldse tuli siia elama? Kas nad oskavad eesti keelt raagita? Miks nad on Eestile lojaalsed? Seda kõike tee võite luugeda raamatus, mida nimi on „Lasnamäe-Valge Laev“
Kui loed seda raamatu, tuleb selline tunne, et sa oled aja jalutaja. Sina võid oma silmatega näha mis ja kuidas seal asjad oli nii palju aega tagasi!

See raamat räägib venelaste eludest eesti keeles ja eesti kontekstis.

See on raamat mida iga Tallinna elanik peab lugema!

Ainult 15.99 Eurot !

Raamatu reklaam. Teise keele õppija töö, esitatud autentsel kujul




Ja kolmandaks lisan lingi ühe neiu tehtud videoreklaamile loetud raamatu kohta – tema esitas selle ka juba varem :). Mulle meeldib see video väga – tekst, mis  seal kõlab on pärit reklaamitavast raamatust, aga see on väga kenasti esitatud ja nauditavalt videosse sulatatud.


https://youtu.be/SwnMhfCr6A4 

Raamatu reklaamvideo link. Teise keele õppija töö

Soovin igal juhul kõigile lõpetajaile, et nad leiaksid selle tee, mida mööda minemine sobib just neile. Ja et nad tõesti läheksid ise mööda seda teed, ületades sealjuures raskusi ja nautides uusi vaimustavaid vaateid. Siis saavad nad ise tõelist õnne tunda ja toovad seda ka teistele :)


Lõpetuseks tahan öelda, et tunnen ka end seda blogi kirjutades ajas jalutajana ...


Kõnni mööda õiget teed, siis annab see sulle jõudu ...



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar